Dat plan werd gelanceerd tijdens de openingstoespraak op het Chaos Communication Camp (CCC) 2011 in Finowfurt in Duitsland. De bijeenkomst wordt eens in de vier jaar gehouden. “Voor CCC 2015 hebben hackers een eigen internetnetwerk gebouwd met behulp van eigen satellieten", vertelt Nick Farr tegenover Webwereld. “Die stap lijkt verder weg dan het is."

Voor hem is het belangrijk dat er een netwerk komt dat voor iedere hacker en technologie-liefhebber altijd te benaderen is. “Dat is pas vrijheid en het uitbuiten van technische mogelijkheden", stelt hij.

Hackers kúnnen het

Voor Farr is het allemaal niet zo bijzonder. Hij wijst erop dat er al aardig wat ervaring is opgebouwd met het lanceren van raketten. In het verleden hebben hackers namelijk al kleine objecten in de ruimte geschoten.

“Wat je ziet is dat er twee dingen nodig zijn: ervaring met hardware en met software. Kennis van beide zaken tref je in ruime mate aan in de hackergemeenschap. Dus ik zie niet in waarom het niet zou kunnen."

Hij benadrukt dat het enige echte gevaar is dat mensen roepen 'het kan niet'. “Het kan gewoon wel", stelt hij. “Hackers zijn juist in staat naar dingen te kijken en te denken wat er nog meer mogelijk is met diezelfde spullen. Daar kun je mooie dingen mee doen. We hebben dit vaker laten zien."

Naar de maan

De volgende stap is om daadwerkelijk een hacker op de maan te laten lopen. “Dat duurt wat langer, want je moet veel meer regelen", stelt Farr. “Maar de realiteit is dat over 23 jaar een hacker op de maan loopt."

Hij wil bewijzen dat goedkopere technologie, creativiteit en 'out-of-the-box-denken' het mogelijk maakt om zo'n missie te ondernemen. “Hackers zijn in staat een creativiteit te leveren waar veel bedrijven en overheden van kunnen leren."

Enthousiaste overheden

Op de vraag of er weerstand van overheden te verwachten is, antwoordt Farr afwijzend: “We hebben al laten zien dat hackers zaken slimmer en goedkoper kunnen en de NASA was toen erg geïnteresseerd."

Hij verwacht dan ook hulp te krijgen, omdat inmiddels ook is aangeboden om kennis te delen met de gemeenschap. “Zij hebben het belastinggeld al geïnvesteerd en nu willen ze graag die kennis delen", weet hij. Daarom zou het eenvoudiger worden om zaken te regelen. “Veel van de kennis krijgen wij al cadeau."

Wat Farr betreft worden de lachers gelogenstraft. “Droom lekker verder, maar over 23 jaar loopt er een hacker op de maan."