De Tweede Kamer spreekt zich vanmiddag uit over de Beleidsvisie ANPR, de nieuwe voorstellen van minister Opstelten om de registratie van kentekens van passerende auto's uit te breiden tot elk voertuig en dat op te slaan voor een periode van vier weken. Nu is de gangbare praktijk dat de tienduizenden camera's langs onze wegen realtime scannen of een passerend kenteken staat geregistreerd. Alle andere kentekens worden direct weer gewist. Die moeten van Opstelten nu ook bewaard worden.

Die bewaartermijn van vier weken is volgens de minister van Veiligheid en Justitie nodig om indien er in die vier weken nadere informatie nodig is over een misdrijf er direct alle passerende automobilisten bij kunnen worden gehaald. Zo kan de politie zien wie er in de buurt van een plaats van misdrijf is geweest.

CDA wil een nog langere bewaartermijn

In de Volkskrant neemt het CDA al een voorschot op een voorstel om die periode van vier weken nu al uit te breiden. “Het hoeft niet zo lang als in het Verenigd Koninkrijk, waar de beelden jarenlang worden bewaard. Maar als het nut heeft de beelden langer op te slaan, dan moeten we dat overwegen", citeert De Volkskrant Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA.

Hij krijgt bijval van de VVD, hoewel Kamerlid Ard van der Steur daarbij wel wil weten wie dan vervolgens toegang krijgt tot die gegevens. Ook de PVV wil meer waarborgen voor een juist gebruik van de gegevens in die enorme database. De PvdA lijkt volgens De Volkskrant geen problemen te hebben met het voorstel van Opstelten.