In vragen aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie pleiten de Tweede Kamerleden Oskam en Van Hijum (beiden CDA) voor een verbod van virtuele netwerken als die worden gebruikt om wapens te verhandelen. Daarnaast vraagt het CDA of Opstelten een rol ziet voor de Tweede Kamer om met een voorstel te komen om Bitcoin te verbieden "nu blijkt dat dit gelieerd is aan criminele activiteiten".

Minister Opstelten vindt dat laatste onzin. "Financiële transacties ten behoeve van criminele activiteiten zijn niet voorbehouden aan cryptografische betalingsvormen; ook met reguliere valuta en betalingsvormen vinden criminele activiteiten plaats", antwoordt hij op de vragen van de twee CDA'ers. Wat betreft het aanpakken van "virtuele netwerken" meent Opstelten onder meer met de hackbevoegdheid van de politie uit de voeten te kunnen. Hij omzeilt de vraag of er een verbod op die netwerken moet komen.

Hackbevoegdheid binnenkort in Tweede Kamer

Opstelten heeft voor die hackbevoegdheid het wetsvoorstel Computercriminaliteit III gemaakt, dat na consultatie bij de Raad van State wordt ingediend bij de Tweede Kamer. In dat voorstel staat opgenomen de "expliciete wettelijke bevoegdheid voor de politie om op afstand een computer te betreden", zo zegt Opstelten nog maar eens.

Kamerleden Oskam en Van Hijum hebben hun vragen aan Opstelten gesteld na de melding van de politie dat het makkelijk is gebleken om automatische vuurwapens te bestellen via het Tor-netwerk en om die te betalen met bitcoins. Er komt nu onder meer een social media-campagne van de Douane om burgers "te informeren over de do's en don'ts" bij het bestellen van spullen uit het buitenland via het internet.