Internetgebruikers in Beijing, Shanghai en Shenzhen ontvangen sinds woensdagochtend een foutmelding wanneer zij proberen om de iTunes Store te bezoeken. Apple heeft geen iTunes Store in China, maar inwoners van het land kunnen met behulp van een Amerikaanse creditcard wel content kopen en downloaden bij de winkel.

China lijkt ook de toegang tot Amazon te blokkeren. Hoewel de winkel zelf wel te benaderen is, levert een bezoekje aan de pagina's van 'Songs for Tibet' een foutmelding op. De blokkade is bevestigd door journalisten van de IDG News Service.

Slecht nieuws voor Apple

De blokkade van de sites is één van de vele incidenten die zich hebben voorgedaan tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Het feit dat juist Apple getroffen is door de censuur is wrang, aangezien het bedrijf net een maand geleden de eerste Apple Store in China heeft geopend.

Volgens David Wolf, hoofd van adviesbureau Wolf Group Asia in Beijing, heeft Apple een belangrijke les geleerd: "Het bedrijf heeft geleerd dat de keuzes die je bedrijfsmatig maakt, je mogelijkheden in China beïnvloedt. Succes in China betekent niet dat je dit soort conflicten moet vermijden, maar wel dat je er intelligent en proactief mee om moet springen." Dit schrijft Wolf op zijn blog, die overigens zelf ook geblokkeerd is.

Strijd

'Songs for Tibet' bevat muziek van artiesten als Sting, Alanis Morisette en John Mayer en is bedoeld om steun te bieden aan vredesinitiatieven en aan de projecten om de Tibetaanse cultuur te waarborgen. China ziet Tibet als een onderdeel van het land, terwijl veel Tibetanen onafhankelijkheid zoeken. De strijd bereikte in Maart een hoogtepunt toen anti-Chinese protesten plotseling een vijandig karakter kregen, waarbij veel slachtoffers vielen.