China kijkt binnenkort strenger toe op het aanbod van internetvideo's op servers in het land. ISP's moeten aangifte doen bij de overheid zodra zij 'twijfelachtig' materiaal tegenkomen.

Site moet vergunning aanvragen

De nieuwe regeling zal per 31 januari in werking treden. Websites die gebruikers video's laten uploaden of zelf video's plaatsen moeten voortaan toestemming van de overheid krijgen en onder het bewind staan van een staatsauthoriteit.

Aangifte en onmiddelijke verwijdering

Het besluit moet ervoor zorgen dat sites video's laten zien waarin 'staatsgeheimen onthuld worden', 'de reputatie van China wordt aangetast', 'de stabiliteit van de maatschappij in het geding komt' en waarin 'pornografie gepromoot wordt'. Providers zijn verplicht aangifte te doen zodra zij merken dat er dergelijke beelden op hun servers staan en moeten à la minute de content verwijderen.

Morele code van toepassing

"Degenen die internetvideo aanbieden moeten de bevolking dienen, het socialisme dienen en zich aan de morele code houden", zo luidt een citaat uit de nieuwe wet. De vergunningen voor online video die worden afgegeven door de Chinese overheid zijn gedurende drie jaar geldig. Overtreders worden voor maximaal vijf jaar offline gehaald.

Lot YouTube onbekend

Wat de wet betekent voor sites als YouTube is nog onbekend. De site is beschikbaar in China en is vertaald in het Chinees. Het bedrijf wil niet zeggen of er ook servers in China staan. Tudou.com, de grootste aanbieder van internetvideo in China, wilde ook niet reageren op vragen van Associated Press.