De Chinese overheid heeft een merkwaardig verbod uitgevaardigd op het gebruik van Windows 8 op overheidscomputers, meldt Reuters. De ban komt voor Microsoft als een mokerslag, zeker nu het zo hard probeert de miljoenen XP-computers in China op een nieuwer OS te krijgen.

De reden voor de Chinese ban op Windows 8 is vaag. Het zou gaan om een energiebesparende maatregel, maar het officiële Chinese persbureau Xinhua spreekt tevens van een veiligheidsmaatregel nadat Microsoft zijn ondersteuning op Windows XP heeft gestopt. "Zowel de overheid als Xinhua wijden verder niet uit over hoe de ban het gebruik van energiebesparende producten bevordert of hoe het de beveiliging verbetert", noteert Reuters enigszins in verwaring.

China broeinest van Windowspiraterij

Volgens Reuters heeft Steve Ballmer, de voormalige CEO van Microsoft, in 2011 nog tegen werknemers gezegd dat door de piraterij op Windows Microsoft minder omzet haalt in China dan in Nederland, ondanks dat het aantal pc-verkopen gelijk is aan dat in de Verenigde Staten. Het gaat in 50 procent van de gevallen overigens om Windows XP.

In december vroeg de Chinese overheid Microsoft juist nog om extra ondersteuning op Windows XP. Daarnaast leken in rap tempo gepirate Windows-versies te verdwijnen van overheidscomputers, maar het is onzeker hoe het daarmee staat.