De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar 'securityproblemen' bij de Amerikaanse ict-aanbieders IBM, Oracle en EMC, meldt Reuters.

Amerikanen domineren ict

De aanleiding is de onthulling afgelopen juni van klokkenluider Edward Snowden dat de NSA al jaren Chinese doelen hackt. Dit heeft tot verhoogde cyberparaatheid paranoia geleid over de dominantie van Amerikaanse bedrijven in de ict-sector en hun (nauwe) banden met de Amerikaanse overheidsdiensten.

"Momenteel worden veel van onze cruciale ict-systemen gedomineerd door buitenlandse hardware- en softwarebedrijven, die technologisch superieur zijn. Maar het PRISM-schandaal impliceert dat er securityproblemen zijn", aldus een anonieme overheidsbron.

Paranoia over Huawei

Het is niet duidelijk waarom specifiek deze drie bedrijven worden onderzocht. Omgekeerd heerst er in veel Westerse landen, vooral de VS, grote paranoia over Chinese telecomleveranciers zoals Huawei. Die zouden achterdeurtjes in hun hard- en software hebben voor Chinese hackers en spionnen.

Ook in Nederland ontstond politieke onrust omdat veel telecomaanbiders, waaronder KPN, veelvuldig werken met Huawei-apparatuur. Het kabinet constateerde na onderzoek dat er wel bugs en gaten zaten in routers van Huawei en ZTE, maar kon geen bewijs vinden voor Chinese cyberspionage.