Dat zeggen Chinese media. De Business News Daily, een Chinese zakenkrant, baseert zich onder meer op uitlatingen van een niet nader aangeduide Chinese werknemer van Microsoft, schrijft The Guardian. Het besturingssysteem Windows heeft in totaal 95 procent van de markt in het land.

China voert al een half jaar campagne tegen onder meer Microsoft in de techstrijd met de Verenigde Staten. Windows 8 zou onveilig zijn en daarom heeft de Chinese overheid een ban over dat besturingssysteem uitgesproken. China is nog veruit de grootste gebruiker van Windows XP. Dat gedateerde OS heeft 40,8 procent marktaandeel. Bijna 50 procent van de machines draait Windows 7.

China bezig met grootschalige onderzoeken

Overigens is de Chinese overheid al een jaar bezig met onderzoeken naar buitenlandse bedrijven die hun marktmacht in China zouden misbruiken, onder meer in de farmaceutische industrie en bij poedermelkfabrikanten.

Gisteren werd bekend dat de Chinese marktwaakhond SAIC bij vier kantoren van Microsoft een onaangekondigd bezoekje aflegde. Microsoft heeft toegegeven dat het onderwerp van onderzoek is, maar gaf verder geen details. Ook SAIC houdt de kaken nog op elkaar.