De overheden van onder meer Rusland en China gebruiken allerlei gehackte en gelekte Amerikaanse databases om opvallende patronen uit de berg data te vissen. Personen die regelmatig naar een bepaalde regio reizen op specifieke dagen en in dienst zijn van de overheid, worden bijvoorbeeld uitgefilterd om deze gegevens dan weer te combineren met andere informatie.

Dat beweren althans officieren binnen de Amerikaanse overheid. Op deze manier zou China al een clandestien netwerk van wetenschappers die heimelijk samenwerken met de VS hebben ontrafeld. De gegevens zouden ook worden gebruikt om spionnen te chanteren en/of als dubbelspion te rekruteren.

Big data-combinaties

Onder meer databases van het eerder dit jaar gehackte Office of Personnel Management (OPM) worden gebruikt om te bepalen wie in dienst is van de overheid en dat wordt weer gecombineerd met bijvoorbeeld de gelekte Ashley Madison-database om te zien of ze chantabel zijn. Of de database van zorgprovider Anthem, die de medische gegevens van miljoenen Amerikanen niet kon beveiligen tegen hackers.