Het op Linux-gebaseerde COS (China Operating System) wordt ontwikkeld als alternatief voor Android en Windows, twee systemen die de Chinese overheid na de onthullingen in het NSA-schandaal als onveilig beschouwt. De ontwikkeling staat onder supervisie van softwarebedrijf Network Communications Technology en wordt ondersteund door diverse Chinese overheidsorganisaties.

COS moet zowel op pc's, smartphones, tablets als televisiesets gaan draaien, maar van een prototype is vooralsnog geen sprake, aldus een woordvoerder. COS is nog in gesprek met partners en leveranciers om het systeem zo snel mogelijk van de grond te krijgen en de ontwikkeling in een stroomversnelling te laten raken. Wel liet de woordvoerder weten dat HTML5 ondersteund wordt en dat het systeem geschikt zal zijn om honderdduizenden verschillende apps te gebruiken.

China wil vuist maken

Eerdere pogingen van de Chinezen om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen waren allerminst succesvol. Daarom blijven handsetfabrikanten op Android vertrouwen, terwijl Chinese pc-makers als Lenovo nog steeds Windows installeren, ondanks dat de Chinese overheid vaker heeft aangegeven dat het graag een lokaal OS zou zien om de greep van de VS op het land te verminderen. De groep die nu werkt aan COS hoopt dat bedrijven als Huawei en Lenovo zich bij het initiatief aansluiten.