De Chinese overheid kwam met die mededeling na de bekendmakingen via Wikileaks over de Chinese aanvallen op buitenlandse computersystemen, waaronder die van Google. De verantwoordelijkheid voor die sabotageaanvallen zou liggen op het hoogste niveau, het politbureau.

In een verklaring noemt het Chinese ministerie de huidige situatie waarin de strijd tegen hackers zich bevindt, nog steeds problematisch. Het aantal sabotageaanvallen in China is nog steeds hoog. Het ministerie zegt tot en met november dit jaar 180 cyberaanvallen te hebben opgelost, zo meldt persbureau Reuters.

Juiste maatregelen

Een medewerker van het ministerie weigerde in te gaan op de uitgelekte informatie via Wikileaks, maar riep de Verenigde Staten op “de juiste maatregelen te treffen” in die zaak. Hij wilde volgens Reuters niet zeggen wat daarmee precies wordt bedoeld.

China zei in januari naar aanleiding van de aanvallen op Google dat het zelf het grootste slachtoffer is van hacks. Het meldde toen onder meer dat het een website neergehaald had waar hackers technieken konden uitwisselen.

Kwestie loopt hoog op

Niettemin liep de gehele kwestie hoog op, waarbij minister Hillary Clinton en de Chinese regering harde woorden over elkaar uitwisselden. China heeft altijd volgehouden dat Amerika geen enkel bewijs had voor de Chinese betrokkenheid bij de Google-hack en beschuldigde de Amerikaanse regering van samenspannen met Google tegen “de Chinese cultuur”.