Het rapport van het Chinese Internet Media Research Center benadrukt dat VS misbruik heeft gemaakt van zijn politieke, economische, militaire en technologische hegemonie door zonder terughoudendheid andere landen te bespioneren, inclusief zijn bondgenoten. De Chinese autoriteiten gaan volledig los, zo blijkt uit de vertaling van China Daily.

De Amerikaanse operaties zijn, en hier komt het, "ver voorbij de juridische redenering van 'anti-terrorisme' gegaan en hebben de duistere kant van het streven naar eigenbelang en complete minachting voor morele integriteit blootgelegd."

Stress en strijd

Even later concluderen de rapportschrijvers dat de Verenigde Staten zelf "gewetenloze" surveillance uitvoert over de rest van de wereld, met de toevoeging dat Washington "moet ophouden met zijn spionageactiviteiten die ernstig inbreuk maken op de mensenrechten, en het veroorzaken van stress en onderlinge strijd in de mondiale cyber space."

Met name China wordt genoemd als het voornaamste slachtoffer. Een naar eigen zeggen maanden durend onderzoek bij diverse Chinese overheidsinstellingen heeft het bestaan van op China gerichte spionageactiviteiten bevestigd.

Op basis van de Snowden-documenten benoemt het rapport onder meer de surveillance van Chinese leiders, bedrijven, instituten voor wetenschappelijk onderzoek, internetgebruikers en een groot aantal mobiele telefoongebruikers.

Bedenkelijke aanklacht

Het Chinese rapport komt een week nadat Amerika vijf officieren van het Chinese Volksbevrijdingsleger officieel heeft aangeklaagd. Een primeur.

De Chinese staatstelevisie kwam als een adder gebeten nog geen dag later met een verslag waarin wordt beweerd dat de Verenigde Staten via phishingaanvallen Chinese systemen hebben gehackt waarbij 1,2 miljoen Chinese pc's zouden zijn gecompromitteerd.

Het rapport, via China Daily: America's Global Surveillance Record