De twee wereldmachten beschuldigen elkaar nu ook publiekelijk van cyberspionage. De Chinese staatstelevisie komt dinsdag met een verslag waarin wordt beweerd dat de Verenigde Staten via phishingaanvallen Chinese systemen hebben gehackt. Daarbij zouden 1,2 miljoen Chinese pc's zijn gecompromitteerd. Dit voor het stelen van handelsgeheimen en fraude.

De beschuldigingen komen nog geen dag nadat Amerika vijf officieren van het Chinese Volksbevrijdingsleger officieel heeft aangeklaagd. Een primeur. Met name bij grote ondernemingen zouden bedrijfsgeheimen zijn gestolen.

China: wij zijn slachtoffer

China zegt nu dat deze beschuldigingen zijn gebaseerd op gefabriceerde leugens. "De Amerikaanse aanklacht tegen Chinees personeel is volledig ongegrond en heeft verborgen motieven", schrijft het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken in een statement.

"China is een slachtoffer van ingrijpende Amerikaanse cyberdiefstal, afluisterpraktijken en surveillance." Als Amerika op deze voet doorgaat, zal China "tegenmaatregelen" nemen, aldus een woordvoerder.

Dit terwijl onlangs nog een Chinees-Amerikaanse werkgroep is opgericht om de steeds hoger oplopende spanning, onder meer op het gebied van cyberspionage, weg te nemen. China laat dinsdag weten dat zij per direct uit de werkgroep stappen.