Het uitstel werd enkele uren voor het ingaan de wetgeving bekendgemaakt, bericht Associated Press. De Chinezen eisen van de computermakers om internetfilters, bekend als de 'Groene Dam Jeugdbegeleiding', in elke pc te installeren die verkocht wordt in China.

Volgens het persbureau stuurde het staatspersbureau Xinhua een tweeregelig bericht de wereld in waarin staat dat de regulering 'wordt vertraagd'. Wanneer de verplichting wel in werking treed is niet duidelijk.Verder werden er geen details bekend gemaakt.

Protesten

Er waren veel protesten tegen de plannen. De handelsorganisatie van de Verenigde Staten ziet de plannen van de Chinese overheid als een mogelijke handelsbarriere. Volgens securitybedrijven zouden er door de filter ook veiligheidsproblemen kunnen ontstaan en het plan werd ook weggezet als censuur. Ook Amerikaanse diplomaten spraken hun afkeuring uit over het plan.

Volgens de Chinezen is de Groene Dam nodig om kinderen te beschermen tegen gewelddadig en obsceen materiaal. Volgens analisten die de software hebben getest bevat de code ook elementen die filteren op politiek gevoelige onderwerpen.Ook Chinese internetters proteseerden tegen de software. Volgens hen worden er ook foto's van dieren en andere onschadelijke content geblokkeerd.