Normaliter controleert de Chinese overheid alle nieuwsberichten, inclusief blogs, over binnenlandse gebeurtenissen. Maar na de verwoestende aardbeving van vorige week lijkt het erop dat de censuur de teugels laat vieren.

Chinese bloggers publiceren openhartige berichten over de toedracht van de natuurramp en de nasleep daarvan en worden daarbij niet belemmerd door de overheid. Dat staat in schril contrast met de situatie van twee maanden geleden, toen de overheid berichtgeving over protesten in Tibet subiet de kop in drukte, meldt ComputerWorld.

Gevolg van kritiek

De openheid van de Chinese overheid lijkt los te staan van de internationale kritiek over de Chinese bezetting van Tibet. Daarbij wil de overheid aan de vooravond van de Olympische Spelen in Beijing meer openheid uitstralen.

Volgens Daniel Chow een professor aan de Ohio State University die is gespecialiseerd in Chinese zaken, is het uniek dat de Chinese overheid zo'n tolerant beleid voert: "China heeft de laatste tijd veel kritiek te verduren gekregen, naar aanleiding van de protesten in Tibet. Dit is een manier van China om wat positiever in de publiciteit te komen. De overheid wil aantonen dat het wel degelijk geeft om de bevolking en dat het adequaat reageert op de ramp".

Tijdelijk

Helaas denkt Chow niet dat de openheid van de Chinese overheid van lange duur zal zijn: "Ik denk niet dat dit een fundamentele verandering is in het beleid ten opzichte van internet. Als de Olympische Spelen er niet waren geweest en als de gebeurtenissen in Tibet niet hadden plaatsgevonden, dan zou deze versoepeling nooit hebben bestaan."

Toch nog censuur

Blogger Paul Denlinger ziet de beslissing van de Chinese overheid om het beleid te versoepelen als een eerste stap richting menselijkheid: "Voor het eerst heeft een Chinese overheid het idee opgevat dat ieder menselijk leven, zelfs dat van het gewone volk, waardevol is. Dit is een Westers concept en een belangrijke stap richting democratie". Een versoepeling van het beleid betekent echter niet dat nu zomaar alles mag. Sinds de waarschuwing zijn 17 mensen aangehouden of gewaarschuwd voor teksten die zij online hebben gepubliceerd. Zij worden beschuldigd van het verspreiden van onjuiste informatie, het plaatsen van sensationele statements en het ondermijnen van het vertrouwen van het volk".