Dat schrijft The Financial Times, die correspondent Kathrin Hille een onderzoek ter plaatse liet uitvoeren. Zij sprak onder meer met een manager van een het Chinese bedrijf Nanhou met 500 werknemers, waarvan iedereen die jonger is dan 30 een tweede baan heeft als cybersoldaat. Het bedrijf is een technologieonderneming die hard- en software maakt voor de onderwijsmarkt.

De unit van Nanhou die mensen inzet voor de cyberoorlog is gevormd op bevel van het Chinese leger, die zo door het hele land cybermilities heeft gevormd. Dergelijke units bestaan uit twee groepen, een voor de aanval en een voor de verdediging. In de laatste tien jaar zijn die units gevormd bij technologiebedrijven en universiteiten.

RSA-hack ook uit China?

China wordt regelmatig in verband gebracht met geavanceerde aanvallen op overheden en bedrijven, maar niet altijd openlijk beschuldigd. Zo zegt RSA dat de aanval in maart op hun netwerk duidelijk afkomstig was van een land, gezien de investeringen en de tijd die het moet hebben gekost, maar vertegenwoordigers weigeren stelselmatig een specifiek land, zoals bijvoorbeeld China, te noemen.

In via Wikileaks uitgelekte ambtsberichten van Amerikaanse vertegenwoordigers wordt China wel zonder dralen als grote boosdoener achter de cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen genoemd. Ook Amerikaanse politici wijzen vaak naar China, onder meer ten tijde van de aanval op Google.

Stelen, veranderen en wissen

De Financial Times haalt tevens een rapport van het Chinese leger aan dat in mei werd gepubliceerd in het blad van de Academy of Military Sciences. Daarin wordt de vorming van een cyberleger besproken, die data moet stelen, veranderen en wissen op vijandelijke netwerken.

Een Chinese woordvoerder van het ministerie van Defensie zei volgens de krant afgelopen mei al dat China juist slachtoffer is van cyberaanvallen en dat de milities juist zijn gevormd om “de internetbeveiliging van het leger te bewaken". Die slachtofferrol werd eveneens gespeeld nadat het land werd beschuldigd van de Google-hack van begin 2010.