De laatste tijd is er steeds meer te doen over Chinese hackers, met als hoogtepunt natuurlijk de spectaculaire hacks bij onder andere Google, Adobe en Juniper. De meeste van dit soort geavanceerde aanvallen komen uit China, zo staat te lezen in een rapport van Mandiant. Dat rapport heeft het over “Advanced Persistent Threats”. Verder wordt gesteld dat er aanwijzingen zijn dat een deel van de aanvallen gesponsord worden door de Chinese staat, of dat de Chinese regering de aanvallen goedkeurt. Maar dat zal nooit kunnen worden bevestigd.

Wetgeving

Blijkbaar zit deze slechte PR de Chinese regering toch ook niet lekker. Daarom werkt de Chinese politie samen met de belangrijkste opsporingsdienst en de Hoge Volksrechtbank aan een ‘juridische interpretatie van hack-misdaad’, waardoor er betere wetgeving kan komen.

De laatste tijd wordt er al meer maatregelen getroffen tegen cybercrime. Zo is er vorig jaar een wet aangenomen die ISP’s verplicht om actie te ondernemen als iemand het web gebruikt om de rechten van een ander te schenden. Dit is vooral gericht tegen een trend waarbij internetgebruikers informatie zoeken en posten van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan ‘immoreel gedrag’, zoals het bedriegen van de partner. De ISP’s moeten de informatie blokkeren of zelfs verwijderen.

Begin vorig jaar zijn er verder wetten uitgevaardigd die het publiek moeten beschermen tegen diefstal van digitale gegevens, en er is regelgeving op gang gekomen die botnets tegen moeten gaan. Dat is nodig, aangezien China steeds meer Command & Control centra herbergt.

Cybercrime veroorzaakt overigens binnen China ook grote problemen. Vorig jaar was een aanval er bijvoorbeeld de oorzaak van dat het internet in aan paar Chinese provincies een aantal uren was afgesloten. Ook dit soort voorvallen moet met de nieuwe wetten voorkomen worden, maar er is nog een grote achterstand in te halen. Dus voorlopig zullen Chinese hackers nog vrij spel hebben.

Bron: Techworld