Woorvoerder van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu zei dit in een reactie op de vraag of de Chinese overheid iets te maken heeft met de Google-hack, waarbij ook tientallen andere bedrijven gehackt werden met als doel broncodes te stelen. "China is het grootste slachtoffer van hackaanvallen", zegt Ma tegen de IDG News Service. Als voorbeeld haalt hij de recente hack aan van zoekmachine Baidu.

De aanval op Google-infrastructuur wordt ontkend noch bevestigd. De Chinese overheid ontkende wel alle betrokkenheid bij cyberaanvallen die waren gericht op computers van de Indiase overheid, die ook uit China afkomstig zouden zijn. Volgens Ma is dit 'nergens op gebaseerd'.

Onderhandelingen

Google dreigde vorige week zich terug te trekken uit China na de recente aanvallen waarbij werd ingebroken bij Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. Naar aanleiding daarvan kondigde Google aan niet langer mee te werken aan de internetcensuur die de Chinese overheid oplegt. In dezelfde verklaring zei het bedrijf te willen praten met de Chinese overheid.

Buitenlandse Zaken zegt niet te weten of de Chinese autoriteiten inmiddels in gesprek zijn gegaan met Google. Persbureau Bloomberg meldt dat er wordt onderhandeld maar Google ontkende dit vervolgens. "Dat is niet wat we gezegd hebben", reageert een woordvoerster van Google.