Het is een nieuwe stap in de steeds heter wordende koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten na de beschuldigingen over en weer van cyberspionage. Al eerder liet de Chinese overheid weten zelf niet meer te kiezen voor Windows 8 als opvolger van het nog massaal gebruikte Windows XP. Dit weekeinde meldde de Financial Times al dat de Chinese overheid bedrijven opdraagt de banden door te snijden met Amerikaanse consultancybureau's.

Volgens persbureau Bloomberg zouden de Chinese nationale Volksbank en het ministerie van Financiën bekijken of de commerciële banken niet te afhankelijk zijn van de high-end servers van IBM en of dat geen gevaar oplevert voor de financiële veiligheid van het land.

Volgens Reuters nog geen sprake van vervanging

Vooralsnog zouden de servers nog niet direct worden vervangen en volgens de betrokken banken is vervanging een heidens karwei, meldt persbureau Reuters

Ook zijn er geen servers van dergelijke kwaliteit die door lokale bedrijven kunnen worden gemaakt. Lenovo heeft alleen standaard servers, die het nota bene van IBM heeft overgenomen. Wel biedt Inspur Group lokaal gemaakte servers, maar die worden slechts nog in een pilot gebruikt bij de China Postal Savings Bank.

IBM heeft in het verleden altijd afstand gedaan van eventuele betrokkenheid bij het NSA-afluisterschandaal, bijvoobeeld via PRISM. Maar die claims zijn onder meer door security-expert Bruce Schneier altijd afgedaan als onzin.