Chinezen die zoeken naar termen als 'Nobel Peace Prize' en 'Liu Xiaobo' krijgen sinds vrijdag foutmeldingen te zien in diverse zoekmachines, meldt CNN. De Chinese overheid probeert zo informatie over de gevangen dissident, die vrijdag werd onderscheiden met de vredesprijs, voor zijn burgers af te schermen.

De gevangen dissident Xiaobo kreeg de onderscheiding vrijdag van het Noorse Nobel-comité. Hij vernam het nieuws zondag in de gevangenis via zijn vrouw. De mensenrechtenactivist zit een celstraf van 11 jaar uit.

Microblogsites en sims

Ook zoeken naar naar de Nobelprijs op de diverse Chinese microblogsites, klonen van Twitter, levert geen resultaten meer op. Eerder vrijdag was de zoekterm nog een van de meestbesproken onderwerpen. Chinezen melden ook dat sim-kaarten zijn geblokkeerd nadat ze sms'jes hadden verstuurd over Xiaobo's onderscheiding. Toch zijn er volgens CNN op Chinese sites een klein aantal berichten met steun voor Xiaobo vanuit China te lezen.

De Chinese propaganda-ambtenaren hebben het niet alleen voorzien op websites. Ook uitzendingen van internationale tv-zenders werden onderbroken tijdens berichten over Xiaobo. De Chinese regering noemde de toekenning van de prijs aan de mensenrechtenactivist vrijdag 'lasterlijk'. Vlak voor de toekenning van de Nobelprijs werd Xiaobo's vrouw door de autoriteiten een dag lang vastgezet.

Google

China blokkeert al langer allerlei informatie die onwelgevallig is voor de autoriteiten op sites als Facebook en YouTube. Google verwijst zijn Chinese servers sinds vorig jaar naar Hong Kong na een hoogopgelopen conflict over de internetcensuur. China heeft met meer dan 400 miljoen internetters de grootste online populatie ter wereld. Tal van Chinezen gebruiken diverse technieken, waaronder proxyservers, om de censuur te omzeilen.