De Chinese overheid heeft in een onderhoud met Microsoft en de antipiraterijlobbyclub Business Software Alliance erop aangedrongen de ondersteuning van Windows XP te verlengen. Microsoft heeft al lang geleden verkondigd per april 2014 eindelijk een einde te maken aan de ondersteuning van het dan al 13 jaar oude besturingssysteem.

Maar de Chinezen zitten daardoor met de handen in het haar. Vrijwel de hele Chinese overheid, plus een groot deel van het Chinese bedrijfsleven en de burgerbevolking, heeft XP als besturingssysteem op hun computers.

'Golf aan exploits na 8 april'

De Chinezen voorspellen een golf aan aanvallen op kwetsbaarheden als Microsoft per 8 april stopt met het patchen van gaten. Daarnaast voert de Chinese overheid nog een argument aan: het verlengen van de ondersteuning voor XP zou helpen in de strijd tegen softwarepiraterij.

Op dit moment gebruikt 50 procent van de Chinese computers nog XP, tegen 40 procent dat op Windows 7 draait. Maar volgens de Chinese website Techweb heeft Microsoft juist een goedkope versie van Windows 7 uit de verkoop gehaald en worden de Chinezen gedwongen om het veel duurdere Windows 8 te kopen. En dat leidt weer tot een toename van softwarepiraterij, zegt de overheid.

Overheid vervangt eigen gepirate software

Deze zomer hebben de Chinezen 160 miljoen dollar gespendeerd aan het vervangen van illegale softwareversies op overheidskantoren, meldt The Register. De BSA zou de schade aan gepirate software in China ramen op zo’n 9 miljard dollar in 2011.

Windows XP staat nog op meer dan 11 procent van alle Nederlandse computers, laten de grafieken van Statcounter zien. Opmerkelijk is dat het cijfer zelfs is gestegen in de laatste maand. Ook een flink aantal Nederlandse gemeenten draait nog op XP.