China gaat pc-makers 'zeker niet' verplichten om een filterprogramma, beter bekend als Groene Dam, op alle consumentenpc's te installeren. Dit zegt Li Yizhong, minister van industrie en informatietechnologie, bericht de IDG News Service op basis van een transcriptie op een overheidswebsite.

China was van plan om alle buitenlandse en binnenlandse pc's-fabrikanten te verplichten het internetfilter te installeren op nieuwe computers, of om een cd-rom bij te voegen met het programma. Dat mandaat werd vlak voor de ingang uitgesteld voor onbepaalde tijd. De officiële lezing van de overheid was dat dit gebeurde om producenten meer tijd te geven om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Er werd echter geen nieuwe deadline gezet.

Misverstand

De uitlatingen van de minister afgelopen dinsdag zijn de eerste duidelijke tekenen dat China de wet afblaast. De geplande regelgeving zorgde voor stormen van protest van Westerse pc-makers. China hield vol dat het filter bedoeld was om kinderen te beschermen tegen pornografisch materiaal. Maar het filter werd ook gebruikt om websites te blokkeren met politiek gevoelig materiaal.

Volgens Li is alle ophef gebaseerd op een misverstand. Het filter zou van meet af aan optioneel zijn geweest. Ook bestond er altijd de mogelijkheid om de software uit te schakelen of te verwijderen van systemen, de uitleg van de overheid over de Groene Dam is volgens de minister tekort geschoten.

Wel op publieke pc's

Verschillende fabrikanten zoals Acer, Lenovo en Asustek leveren de software inmiddels wel al op nieuwe pc's. De Chinese overheid gaat het filter wel installeren op openbare scholen, internetcafé's en andere publieke gebouwen. Volgens Li wordt er gesleuteld aan verschillende fouten in het programma.