In juni van 2006 kwam al aan het licht dat de Chinese TOM-Skype applicatie censorware bevat die de boodschappen filtert en censureert.

Onbeveiligde servers

Canadese onderzoekers hebben nu in een rapport bekend gemaakt dat de Chinese Skypeboodschappen niet alleen worden gefilterd, maar dat skypeconversaties bovendien ongemerkt worden gelogd en opgeslagen op een aantal Chinese webservers.

De informatie op de servers bleek niet versleuteld, waardoor het geen grote opgave is om toegang te krijgen tot de opgeslagen chatgesprekken en persoonlijke gegevens van TOM-Skypegebruikers.

De TOM-Skype applicatie controleert regelmatig tekst-chat berichten op politiek geladen sleutelwoorden. Als één of meer van deze woorden voorkomt in een chatgesprek dan wordt het gesprek, evenals de persoonlijke data van de chatters, opgeslagen op publiek toegankelijke webservers, samen met het versleutelingsalgoritme om de opgeslagen informatie te kunnen lezen.

Aardbeving en Melkpoeder

Termen waardoor het filter in werking treedt zijn onder andere "communist", "communistische partij", "Falun" en "Taiwan onafhankelijkheid", maar ook actueel relevante termen als "Olympische Spelen" "Aardbeving" en "Melkpoeder". Dat laatste slaat uiteraard op het Chinese melkpoeder-schandaal, waar door stiekeme toevoeging van melamine aan melkpoeder tienduizenden baby's ernstig ziek zijn geworden.

Het rapport wijst niet direct de Chinese overheid als boosdoener maar in het rappport wordt wel gesuggereerd dat deze vorm van controle een voorbeeld is van alweer een bedrijf dat buigt voor de Chinese overheid.