De Chinees Su Bin is in de VS aangeklaagd voor het opdracht geven tot het hacken van Amerikaanse militaire leveranciers, waaronder Boeing, meldt Bloomberg. De man werd eind juni in Canada gearresteerd.

JSF

De twee hackers waarmee Su samenwerkte hebben volgens de aanklacht in 2010 circa 65 gigabyte aan data gestolen bij een hack van vliegtuigproducent Boeing. Het waren plannen voor het militaire transportvliegtuig C-17. Bij pogingen ook informatie over de F-22 en F-35, de Joint Strike Fighter, te stelen zouden volgens de Amerikaanse autoriteiten geen staatsgeheimen zijn ontvreemd.

De verdachten zouden in totaal over 32 Amerikaanse militaire projecten informatie hebben vergaard. Su heeft een eigen luchtvaartbedrijf in Canada en heeft contacten met meerdere Chinese overheidsorganisaties. Su zou de twee hackers advies hebben gegeven over welke data ze moesten stelen.

Data verkopen

De gestolen data over de C-17 wilde Su verkopen, zo blijkt uit een onderschepte e-mail, waarin hij schrijft dat de kopers te gierig zouden zijn. Het is niet duidelijk op welke partij hij doelt.