Internetgigant Alibaba heeft naar verluidt afscheid genomen van veel van zijn Amerikaanse ict-leveranciers, zoals IBM, Cisco en Oracle. En daarmee staat Alibaba niet alleen, zo blijkt uit een blog van analist Frank Liu van Forrester. Hij doet zelf het advies aan Chinese bedrijven om te kijken naar lokale ict-leveranciers nu de Chinese overheid politiek voert tegen Amerikaanse leveranciers vanwege het gevaar van cyberspionage.

Vervangen door Linux op x86-standaardservers

Alibaba is volgens de analist het belangrijkste Chinese bedrijf tot nu toe dat afscheid neemt van de Amerikanen. De IBM Unix-servers, Oracle-databases en EMC-opslag-servers zijn vervangen door standaard x86-servers, open source-databases als MySQL en MongoDB en PCIe flashopslag. Andere bedrijven nemen nu Alibaba als voorbeeld.

Zo is de Chinese leverancier Inspur een project gestart om bedrijven over te halen hun IBM Unix-servers te vervangen door Inspur Linux-servers. En dat slaat aan, zegt Liu, want diverse banken zijn inmiddels al over naar de Linux-servers van Inspur in hun datacenters. "Maar dat gaat alleen om x86-servers", zegt Liu er wel bij, "en opslagproducten. Waar lokale leveranciers die servers en opslag kunnen leveren, is er geen Chinese databaseleverancier die Oracle kan vervangen,"