Woensdag merkte een medewerker van de Chileense domeinnaamregistratie dat DNS-queries beantwoord werden door een Chinese root server. Als gevolg hiervan konden diverse computergebruikers in Chili en de Verenigde Staten door China verboden sites als Facebook en Twitter niet bereiken.

Experts zijn verdeeld over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het lijkt er op dat minstens één internetprovider DNS-verzoeken liet lopen via de Chinese root server. Daardoor gaven ze hun klanten over aan de Chinese DNS-censuur.

Great firewall of China

Volgens Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT blijkt uit de netwerkfout dat de "great firewall of China" ook is aangesloten op internationale backbones. "Dit is ernstig omdat dit type omleiding niet alleen gebruikt kan worden voor censuur, maar ook voor het naar China toetrekken van internationaal internetverkeer."

De kans bestaat dat Nederlandse internetgebruikers dus ook onder de Chinese censuur komen te vallen, schrijft Fox-IT. "Door de aard van de gebruikte programmatuur zal meestal een Europese root server gebruikt worden om het DNS proces mee aan te vangen. Echter zal ook regelmatig contact worden gezocht met servers verder weg, waarvan het mogelijk is dat het verkeer via China wordt vervoerd, of mogelijk zelfs direct vanuit China wordt beantwoord. En het is in die gevallen dat de kans bestaat dat dit probleem optreedt."

De netwerkverwarring doet denken aan de wereldwijde YouTube-storing in februari 2008. De Pakistaanse overheid wilde YouTube blokkeren vanwege 'godslasterlijke' filmpjes, maar de lokale ip-block leidde tot een wereldwijde blokkade.

Verboden te schrijven over Google

Door Google's weigering te censureren krijgt de Chinese media ondertussen strenge regels opgelegd. Interactieve media mogen niet langer discussiëren over 'het Google-onderwerp' of onderzoek doen naar het onderwerp. Ook moeten alle websites tekst, beeld en video over steunbetuigingen aan Google, zoals een bloemlegging bij het logo van Google in China, verwijderen.

In de Verenigde Staten discussieerden het Congres deze week over Google's beslissing servers te verhuizen naar Hong Kong. Daar kreeg Microsoft er flink van langs van de Republikein Chris Smith uit New Jersey. "Ze moeten aan de kant van mensenrechten staan, in plaats van tirannie ondersteunen, wat ze nu doen", zei Smith. Microsoft reageerde meteen door te stellen dat het met de Chinese overheid gaat werken aan een meer open internet.