En deze Chen Ping zou via die digitale sporen zijn gevonden door het Amerikaanse CrowdStrike, die meneer Chen Ping verbindt met een nieuwe Chinese spionagegroep, Unit 61486. Omdat Chen Ping zo vriendelijk was een foto-album online te zetten met daarin onder meer een plaatje van een onooglijk gebouw weten we ook waar Unit 61486 is gehuisvest.

De speurtocht naar de Chinese hackersgroep heeft CrowdStrike in ieder geval een rapport van 62 pagina's opgeleverd, die vandaag openbaar is gemaakt omdat het bedrijf verontwaardigd was door de aanhoudende Chinese ontkenningen over cyberspionage.

Gezellige foto's van Chen met zijn vrienden

Chen Ping blijkt volgens CrowdStrike belangstelling te hebben voor cybersecurity, woont in Sjanghai, drinkt geregeld met vrienden (volgens een foto waarop op de achtergrond twee petjes van de People's Liberation Army te zien zijn) en zijn kantoor heeft diverse satellietschotels volgens een andere foto. Hij is 35 (zegt hij zelf) en is soldaat (zegt hij ook zelf).

Een van de domeinen die Chen Ping heeft geregistreerd vermeldt gelukkigerwijs ook het adres van het kantoor waar de geheime spionage-unit is gehuisvest. Dat maakt de zaak nog duidelijker.

Ook de Amerikanen vinden het een beetje raar

"Je zou zeggen dat deze spionnen iets voorzichtiger zouden moeten zijn met hoe ze te werk gaan", zegt de hoogste baas van CrowdStrike tegen de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

De Chinezen hebben ook gereageerd, tegen Reuters: "Ik denk dat dit vreemd en verwarrend is", zegt een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, doelend op de vele digitale (en blijkbaar als eerlijk opgevatte) sporen op het internet van meneer Chen Ping. "Heb je ooit een dief gezien op straat die op zijn borst een bordje draagt met de boodschap dat hij een dief is?"