Dat meldt Ars Technica. De Chinese autoriteiten vonden afgelopen maand 800 illegaal gekopieerde schijfjes in een loods in Shenzhen. De doosjes van de dvd's waren voorzien van het hologram dat doorgaans staat voor een authentiek product. De ontdekking betekende het eerste geval van illegale Blu-ray disks.

Een softwarefabrikant claimde eerder dit jaar dat het de kopieerbeveiliging voor Blu-ray had gekraakt, maar nu hebben piraten het ook daadwerkelijk bewezen dat het kan.

Kleiner formaat

De piraten kraakten de beveiliging van de schijf en hercodeerden de films tot een kleiner formaat zodat de films op normale dvd's pasten. En omdat een Blu-ray diskspelers ook gewone dvd's kunnen draaien is het verschil haast niet op te merken. Alleen de prijs verschilt want een echte Blu-ray dvd gaat voor een bedrag van rond de 30 euro over de toonbank. De Chinese kopieën werden voor zeven dollar aangeboden.

De kraak is een nieuwe tegenvaller voor het Blu-ray-kamp. Eerder werd al bekend dat de verkoop van de spelers niet goed loopt. De prijzen zijn inmiddels naar beneden bijgesteld.

"We zijn erg bezorgd en we zullen deze nieuwe ontwikkeling dan ook goed in de gaten gaan houden", aldus Mike Ellis, managing director van de Motion Picture Association International tegenover de Wall Street Journal. "Zulke filmpiraten hebben snel nieuwe mogelijkheden in de markt in de gaten."