De Chinese Gmail-hackers konden in 2009 bij 'waardevolle informatie' over welke Chinese spionnen de Amerikaanse autoriteiten al dan niet in het vizier hadden. Dat schrijft The Washington Post op basis van anonieme bronnen. Met de hack wilden ze te weten komen welke Chinese geheim agenten in de gaten werden gehouden door de VS.

Tapbevelen

Het zou onder meer zijn gegaan om toegang tot een database met gerechtelijke bevelen tot aftappen of overdracht van gebruikersgegevens door Google aan justitie. Als op die lijst namen van Chinese geheime agenten zouden staan, kon China maatregelen nemen en hen bijvoorbeeld proberen terug te halen. Volgens betrokken ambtenaren kregen de Chinese hackers 'waardevolle informatie' in handen. Maar wat dat precies tot gevolg had, blijft onduidelijk.

Google heeft bij de openbaarmaking van de hack van zijn systemen begin 2010 niets gezegd over een database met tapbevelen. Volgens het bedrijf ging het vooral om toegang krijgen tot Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten. Maar Google zou de geheime dienst FBI wel op de hoogte hebben gebracht.

Ook bij Microsoft

Google was niet het enige doelwit van de hackers. Bij het Chinese hackoffensief zouden meer dan 100 grote Amerikaans bedrijven het slachtoffer zijn geworden. Een Microsoft-manager zei eind april dat er bij zijn werkgever door de Chinezen specifiek was gezocht naar accounts die werden getapt door de opsporingsdiensten. Ook bij de aanval op Microsoft zou het doel zijn geweest om informatie te krijgen over welke personen door de Amerikaanse opsporingsdiensten werden bespioneerd. De Chinese regering heeft altijd betrokkenheid ontkend.