Op het hoogtepunt van de aanval kregen servers van CNN ongeveer 100MB/s aan troep te verwerken. Dat was genoeg om de site te vertragen. "Een aanval van een redelijke omvang," noemt Jose Nazario het. Nazario is senior beveiligingsanalist bij Arbor Networks. "Maar op een wereldwijde schaal gezien valt het wel mee."

De hackers zijn boos vanwege de pro-Tibetaanse en anti-Chinese houding van de nieuwszender. Zo omschreef CNN-commentator Jack Cafferty de Chinezen als 'een stelletje schurken', en deed hij Chinese producten af als 'met lood vergiftigde troep'.

De internetaanval stond in eerste instantie gepland voor 19 april, maar werd afgeblazen omdat te veel mensen ervan op de hoogte waren. Een aanvaller genaamd CN-Magistrate werd het heet onder de voeten: "Er weten teveel mensen vanaf. De situatie is chaotisch." Zijn website ging daarna offline, en CN-Magistrate verdween uit het zicht.

HackCNN

Zondag en maandag waren er een aanzienlijke vertragingen merkbaar op de website. Op 19 April was er al een lichte aanval merkbaar, maar die zakte weer weg tot op zondag een groep genaamd HackCNN het met succes opnieuw probeerde.

De site is nooit helemaal plat gegaan, maar hostingmaatschappij Netcraft had de grootste moeite om de situatie onder controle te houden. Servers in Azizona, Californië, Pennsylvania en Londen deden ongeveer drie uur moeilijk.

Het lukte de Chinezen ook om de voorpagina van een sportsite van CNN te veranderen. Daardoor kwam sportliefhebbers uit bij slogans als "Tibet was en zal altijd een onderdeel van China blijven!".

Botnet

Een botnet van gehackte computers voerde de aanval uit. Maar op de site hackcnn.com kunnen vrijwilligers een eenvoudig tooltje downloaden waarmee zij vrijwillig aan de aanval konden deelnemen. Dit gebeurde ook eerder bij aanvallen tegen Estland en de Scientology sekte.

Om de aanval tegen te gaan werd de snelheid van het verkeer uit Azië beperkt. Maar echt veel meer viel er volgens Nazario niet te doen tegen het digitale protest volgens Nazario: "Het is in het begin moeilijk om zo'n aanval tegen te gaan. Bovendien is het effectief omdat er vaak toch aandacht komt voor de politieke doelstellingen van de aanvaller. Daarom zal je aanvallen als deze nog wel vaker terugzien."