Het JPL is verantwoordelijk voor NASA's onbemande ruimtevaartuigen en wordt gezien als een van de belangrijkste onderdelen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Door zich toegang tot het JPL-netwerk te verschaffen zouden hackers gevoelige documenten te pakken kunnen krijgen, eigen gebruikersnamen kunnen toevoegen aan missieprogramma's en schadelijke malware kunnen uploaden.

De National Aeronautics and Space Administration van NASA, dat een onderzoek heeft ingesteld naar verschillende aanvallen van hackers, claimt dat de gebruikte ip-adressen afkomstig zijn uit China. “Deze indringers hadden volledige controle over de netwerken", aldus NASA inspector general Paul K. Martin in het rapport.

Duizenden aanvallen

Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, zegt Martin al wel te kunnen concluderen dat NASA meerdere aanvallen van hackers te verwerken krijgt. In 2010 en 2011 zou er namelijk een totaal van 5.408 'incidenten' hebben plaatsgevonden die resulteerden in het installeren van schadelijke software of het ontvreemden van gevoelige informatie.

“Een aantal van deze digitale aanvallen zou best eens in opdracht van buitenlandse inlichtingendiensten kunnen zijn uitgevoerd", stelt Martin in het rapport. De financiële schade die de ruimtevaartorganisatie door deze aanvallen oploopt zou inmiddels zijn gegroeid tot ruim 7 miljoen dollar.

Laptop

Eerder deze week werd duidelijk dat in maart 2011 een notebook van NASA was gestolen waarop onversleutelde codes stonden. Deze codes zouden gebruikt kunnen worden voor de bediening van het International Space Station (ISS). Een van de meest schadelijke aanvallen was volgens Martin echter een voorval waarbij persoonlijke informatie van 150 NASA werknemers werd buitgemaakt.

NASA beheert meer dan 550 informatiesystemen die volgens het rapport beveiligd worden met een jaarlijks budget van 58 miljoen dollar. Martin: “een aantal NASA-systemen bevat informatie die, wanneer verloren of gestolen, grote financiële problemen kan veroorzaken en de nationale veiligheid in gevaar kan brengen."