De hackers hebben niet voortdurend toegang gehad tot het netwerk, maar vonden telkens nadat een lek was gedicht een nieuwe manier om binnen te komen, meldt The Financial Times. Computerexperts van de Amerikaanse overheid vermoeden dat de aanvallen zijn uitgevoerd op verzoek van de Chinese overheid, maar geven aan dat het moeilijk is om precies te achterhalen wat de bron van de aanval is.

Kat- en muisspel

Hoewel The National Cyber Investigative Joint Task Force (een in 2007 opgericht team ter bestrijding van computercriminaliteit) verschillende succesvolle aanvallen van hackers op het Witte Huis heeft gerapporteerd, benadrukt de overheid dat het gaat om een computernetwerk dat geen vertrouwelijke informatie bevat: "Het netwerk dat vertrouwelijke informatie bevat is beter beveiligd. Daarbij hebben de hackers niet voortdurend toegang gehad tot onze servers. Wij bouwen een muur, zij breken hem af en dan bouwen wij weer een nieuwe muur. Het is een voortdurend kat- en muisspelletje".

Obama en McCain ook gehackt

Ook de kandidaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de afgelopen tijd te maken gekregen met computercriminaliteit. Afgelopen zomer bleek dat er, eveneens uit China afkomstige aanvallen zijn gepleegd op de computernetwerken van het campagnesteams van Obama en McCain, waarbij grote hoeveelheden informatie zijn gestolen. Het doel achter de aanvallen was volgens beveiligingsexperts het vergaren van informatie over het verkiezingsbeleid van de twee campagneleiders.

Geen zekere dader

Hoewel het team van Obama liet weten dat China of Rusland achter de aanvallen zat, hebben cyberanalisten van de Verenigde Staten laten weten dat dit niet met zekerheid gezegd kon worden. Wel is duidelijk dat de aanvallen afkomstig waren uit China, maar dat zegt niets over de uitvoerende partij.

Wel is er een grote dreiging, volgens Sami Saydjari, hoofd van het Cyber Defence Agency: "Er is geen twijfel mogelijk dat buitenlandse overheden zich wenden tot cyberspace om gevoelige informatie te bemachtigen en belangrijke processen te beïnvloeden zoals de Amerikaanse verkiezingen. Dit toont aan dat de toekomstige president Obama een leidende positie moet innemen in de cyberspace race die op dit moment in volle gang is".

Aanval op Pentagon

Het is niet voor het eerst dat de Verenigde Staten te maken krijgt met hackers van Chinese afkomst. Vorig jaar voerden hackers van de Chinese defensie een grootscheepse aanval uit op het Pentagon, die na weken van verdediging succesvol bleek en ertoe leidde dat het netwerk dagenlang offline gehaald moest worden.

Om het risico op aanvallen te voorkomen is het overheidsmedewerkers daarom grotendeels niet toegestaan om apparaten als BlackBerry's en computers te gebruiken in landen als Rusland en China en in sommige gevallen zijn ze zelfs verplicht om die apparatuur achter te laten in het overheidsvliegtuig.