Advocatenkantoor Gipson Hoffman & Pancione uit Los Angeles zegt op vergelijkbare manier onder vuur gelegen te hebben als Google. Medewerkers van het kantoor ontvingen goed nagemaakte e-mails die zogenaamd van andere personeel van het kantoor afkomstig was. De berichten probeerden de ontvangers te verleiden tot het openen van een kwaadaardig attachment of te klikken op een link die leidde naar een website met aanvalscode.

"De berichten kwamen van een e-mailadres die werknemers zouden herkennen als van iemand die bij het kantoor werkt", zegt Elliot Gipson, een advocaat van het kantoor. "Het was de bedoeling om het op een normale, dagelijkse e-mail te laten lijken." Van de aanval is aangifte gedaan bij de FBI. Volgens Gipson ontvingen 10 medewerkers de mail, maar trapte niemand in de val. "We rekenden er al voor het starten van de rechtszaak op dat iets dergelijks zou gaan gebeuren."

Opvallende mail

Gipson vond de mail opvallend maar wat het precies was kan hij geen vinger op leggen. "Het was vreemd gerformuleerd, een normale persoon spreekt niet op zo'n manier." Hij denkt dat het advocatenkantoor is aangevallen omdat het software-maker Solid Oak, maker van Cybersitter, een ouderlijke beheersoftware, verdedigt. De software-maker heeft een zaak tegen de Chinese staat aangespannen en eist 2,2 miljard dollar wegens het schenden van zijn auteursrechten.

Volgens Cybersitter gebruikt de Chinese Groene Dam software, een manier van de Chinese overheid om het internet te censureren, 3.000 regels uit zijn internetfiltercode. Naast de Chinese overheid klaagde het bedrijf ook twee Chinese softwareontwikkelaars en zeven computerfabrikanten aan die het product distribueren.

Google

Google maakte gisteren bekend aangevallen te zijn door Chinezen die uit waren op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. Naast Google werden ook Adobe en tientallen andere bedrijven aangevallen. Google besloot hierop alle zakelijke activiteiten in China te heroverwegen en houdt zich niet meer aan de door China opgelegde censuur. De Amerikaanse overheid heeft om opheldering gevraagd aan de Chinese overheid.