Chinese media die in handen zijn van de staat roepen de Chinese overheid op harde maatregelen te nemen tegen Apple, Google, Yahoo, Cisco, Microsoft en Facebook, meldt Reuters. De Amerikaanse technologiebedrijven zouden namelijk de Amerikaanse overheid helpen om te spioneren in China en daarbij bedrijfsgeheimen te stelen.

"VS bedreigt Chinese cyberveiligheid"

De People's Daily en de China Daily, twee media in het land, vinden dat de Amerikaanse technologiebedrijven de cybersecurity in China bedreigen. Het is Reuters niet geheel duidelijk wat met die mediaberichten precies wordt bedoeld. Wel meldt het persbureau dat Chinese bedrijven inmiddels begonnen zijn met het buiten de deur zetten van de diensten van bedrijven als IBM, Oracle en Cisco. Eerder werd al bekend dat de Chinese overheid geen Windows 8 wil hebben.

Google, dat een aantal van zijn diensten deze week zag worden afgesloten in China, heeft opnieuw gesteld dat de Amerikaanse overheid geen toegang heeft tot zijn data en servers, Microsoft wilde tegen Reuters niet direct reageren. De diplomatieke en economische oorlog tussen de Verenigde Staten en China is de afgelopen weken flink opgelaaid met beschuldigingen van cyberspionage over en weer.