Minister Yang Jiechi noemt de beschuldigingen dat een Chinese militaire eenheid servers meer dan honderd bedrijven in de VS zou hebben aangevallen een politieke lastercampagne, schrijft persbureau AP. Volgens hem zijn het 'sensationele verhalen' die worden 'gefabriceerd om politieke motieven te dienen', sprak Yang tijdens een persconferentie in Beijing.

Het was voor het eerst dat de minister zelf een uitspraak deed over de hackaanvallen op Amerikaanse servers. "Wij zijn tegenstander van het maken van cyberspace tot een nieuw slagveld en van het gebruik van internet als een nieuwe manier voor staten om zich te mengen in interne zaken van andere landen", aldus Yang.

Legereenheid

De woorden van Yang staan in schril contrast met een rapport in februari door onderzoeksbureau Mandiant. Dat bedrijf concludeert dat een Chinese hackersgroep vanuit Shanghai gedurende zes jaar in totaal 141 Amerikaanse bedrijven zou hebben aangevallen. De hackers zouden gevoelige bedrijfsinformatie over fusies en aankopen hebben ontvreemd. Ook zouden e-mails van managers zijn ingezien.

De groep, die de naam 'Comment Crew' of 'Shanghai Group' meekrijgt, zou steun krijgen van het Chinese leger. Mandiant publiceerde ook een video waarop de hackers aan het werk zijn. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beschuldigingen in een reactie op het Mandiant-rapport in februari ook al 'ongegrond'.