Dit zegt Jiang Lu, een woordvoerster van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie in Peking in een reactie op vragen over Google. De zoekgigant kondigde woensdag aan zich niet meer te houden aan de internetcensuur die de Chinese overheid oplegt aan bedrijven die in China online actief zijn. Dit is een direct gevolg van Chinese aanvallen op Gmail-adressen van Chinese mensenrechtenactivisten en de ontdekking dat nog tientallen andere bedrijven slachtoffer zijn geweest van een cyberaanval.

De actie van Google kan leiden tot een blokkade van Google.cn, de Chinese variant van de zoekmachine. Eventueel vertrekt Google helemaal uit China. uit het verhaal van de woordvoerster werden de gevolgen voor de zoekgigant niet direct duidelijk.

'Amerika weet genoeg'

Jiang verdedigde de Chinese internetwet maar gaf geen direct commentaar op de beschuldigingen dat de hackaanvallen van de Chinese overheid afkomstig zouden zijn. "De Chinese wet verbiedt elke vorm van hackaanvallen", zei Jiang volgens de IDG News Service. Toen er werd gevraagd of er ook in de Chinese wet staat dat de overheid ook geen computers mag hacken werden de aanwezige journalisten verwezen naar 'het departement dat daar over gaat'.

Woensdag vroeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, om opheldering over de cyberaanvallen op de Amerikaanse bedrijven. Jiang zei dat 'China zijn positie heeft uitgelegd aan de VS'. Op de eis van Clinton werd verder niet direct ingegaan.

Onduidelijkheid

Tot nu toe heeft China bijna niet publiekelijk gereageerd op Google. Staatspersbureau Xinhua citeerde een anonieme overheidsfunctionaris die zei dat China informatie verzamelt over de mededeling van Google om mogelijk het land te verlaten. "Het is nog steeds niet met zekerheid te zeggen of Google het land gaat verlaten", aldus de functionaris.

Jiang verwees ook naar de 'juiste departementen' toen er vragen werden gesteld over mogelijke gesprekken tussen Google en de Chinese overheid. Op vragen over straffen voor Chinese cybercriminelen en of de Chinese aanvallen op een Amerikaans advocatenkantoor die een bedrijf verdedigt dat claimt dat Chinezen code hebben gestolen voor censuursiftware Groene Dam, moest Jiang ook het antwoord schuldig blijven.