Het gaat om onverwachtse bezoeken bij Microsoft-kantoren in Peking, Shanghai, Guangzhou and Chengdu. Microsoft heeft naar eigen zeggen niets te verbergen en heeft volledige medewerking verleend. "Wij streven naar het leveren van producten die de functies, veiligheid en betrouwbaarheid bieden die klanten verwachten en geven graag antwoord op de vragen van de overheid", aldus een Microsoft-woordvoerster tegenover persbureau Reuters.

Inhoudelijk laat het bedrijf niets los. Toch is het moeilijk om de bezoekjes los te zien van de dit jaar opnieuw opgelaaide techhandelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Aanleiding voor het huidige onderlinge conflict is de Amerikaanse aanklacht aan het adres van vijf officieren van het Chinese Volksbevrijdingsleger.

Windows 8 in de ban

China beschuldigde nog geen dag later Amerika publiekelijk van cyberspionage. Sindsdien zijn verschillende grote bedrijven door de mangel gehaald en deed de Chinese overheid afgelopen mei Windows 8 in de ban. Maar daar bleef het niet bij. De Chinezen publiceerden ook de geheime Android-patenten van Microsoft en haalden Microsofts clouddienst OneDrive uit de lucht.

Lees ook: China voert oorlog tegen Windows 8 op