Journalist en blogger Rebecca MacKinnon meldt op haar blog Rconversation dat Nart Villeneuve, expert op het gebied van internetcensuur, ontdekt heeft dat bij het installeren van de Chinese TOM-Skype applicatie, tevens een bestand wordt geïnstalleerd met de naam ContentFilter.exe. Dit bestand blijkt censorware, een programma dat de tekstboodschappen van Skype-gebruikers censureert.

ContentFilter.exe downloadt een versleuteld bestand met de naam 'keyfile', dat op het systeem aanwezig blijft, ook als Skype zelf verwijderd wordt. Volgens Villeneuve was het bestand een soort lijst met trefwoorden die geblokkeerd worden in Skype-tekstberichten.

Het filter blokkeert begrippen bij de ontvanger van de berichten. Villeneuve probeerde talloze politiek-gevoelige Chinese begrippen uit, maar deze werden niet geblokkeerd. Sterker nog, het enige woord dat blijkbaar niet door de beugel kon, was 'fuck'. Op zijn weblog laat Villeneuve zien hoe hij te werk gegaan is. Wanneer hij het woord 'fuck' verzond, verscheen dit niet in het Skype-venster van de ontvanger.

Hoewel de Skype-communicatie in China vooralsnog niet erg gekuist lijkt, kunnen TOM Online-medewerkers de trefwoorden in het 'keyfile'-bestand op elk moment uitbreiden.