Computers bij de Jiaotong-universiteit in Shanghai en de Lanxiang Vocational School in het oosten van de provincie Shandong zijn gebruikt bij de cyberaanvallen, schrijft The New York Times. De aanvallen zijn getraceerd naar ip-adressen van die twee opleidingsinstituten. Beide opleidingen ontkennen dat er hackers onder hun studenten zitten, zeggen woordvoerders tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Topuniversiteit

De Jiaotong-universiteit is een van de beste universiteiten in China. Studenten van Jiaotong hebben begin deze maand nog een internationale programmeerwedstrijd gewonnen. Die wedstrijd is gesponsord door IBM. De Chinese hacker Peng Yinan was ook ooit student aan die universiteit. Yinan was in 2001 betrokken bij een serie DDoS-aanvallen (distributed denial of service) op de site van het Witte Huis.

De andere 'verdachte', de Vocational School in China, is een beroepsopleiding waar studenten onder meer worden opgeleid tot kapper en automonteur. Maar volgens The New York Times staan op het programma ook verdachte informaticalessen die worden gegeven door een Oekraïense docent.

Censuur

Google heeft op 12 januari bekend gemaakt dat het slachtoffer is van een hackaanval. De hackers zijn daarbij doorgedrongen tot het interne bedrijfsnetwerk van de internetreus. Ook hebben de aanvallers geprobeerd in te breken op de Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten die protesteren tegen de Chinese politiek. Naast Google is de hackaanval, codenaam Operation Aurora, ook gericht op ruim dertig andere grote Amerikaanse bedrijven.

De hack is zo ernstig dat Google heeft besloten niet langer mee te werken aan de censuurregels van de Chinese overheid voor zijn zoekmachine. Het bedrijf dreigt zijn zoekmachine stop te zetten in China. Het onderhandelt nu nog met de Chinese overheid over een mogelijk compromis. China heeft betrokkenheid bij de hack van begin af aan ontkend.