De Chinese overheid zegt dat ze de bezem haalt door zijn hele overheids-ict op zoek naar sporen van buitenlandse spionage. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Chinese persbureau Xinhua. De Chinezen beschuldigen "bepaalde overheden en bedrijven" van het uitbuiten van hun "monopolie in technologie" om op grote schaal gevoelige data te stelen van Chinese overheidsinstellingen en bedrijven.

Alle Chinese vingers wijzen naar Microsoft

Die beschuldiging kan haast niet anders dan op Microsoft van toepassing zijn. Eerder deze week zei de Chinese overheid al Windows 8 in de ban te doen "vanwege veiligheidszorgen", al werd daarbij vooral gewezen naar de gevaarlijke situatie die is ontstaan vanwege de beëindiging van de ondersteuning op Windows XP.

De Chinezen zijn verwikkeld in een spionageoorlog met de Verenigde Staten, waar over en weer beschuldigingen over hacken van elkaars systemen worden uitgewisseld. De Verenigde Staten heeft vijf Chinese legerofficieren aangeklaagd wegens cyberspionage en het stelen van handelsgeheimen. Een beschuldiging tegen Microsoft past naadloos in dit beeld.