Vier hackaanvallen zijn in 2007 en 2008 uitgevoerd op Amerikaanse satellieten die worden ingezet voor observatie van klimaat en aarde. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van een rapport van een Amerikaanse congrescommissie dat volgende maand verschijnt.

Chinese overheid

De hacks zouden volgens de Amerikaanse onderzoekscommissie met name hebben geleid tot storingen. Veel aanvallen zouden afkomstig zijn van Chinese ip-adressen. De commissie vermoedt dat de Chinese overheid achter de aanvallen zit, maar volgens Bloomberg ontkent een woordvoerder van de regering in Beijing dat.

De aanvallen vonden plaats via een commercieel Noors grondstation op Spitsbergen. De Landsat-7- observatiesatelliet ging in oktober 2007 en juli 2008 voor 12 minuten plat door hackaanvallen. Hetzelfde gebeurde in juni en oktober 2008 voor respectievelijk twee en negen minuten met de Terra AM-1-satelliet. Dat staat volgens de commissie in een geheime briefing van de Amerikaanse luchtmacht.

Vrees voor meer satelliethacks

De congrescommissie waarschuwt dat beschadiging of vernietiging van de satelliet mogelijk zou kunnen zijn, evenals manipulatie van berichten. De onderzoekers vrezen verder aanvallen op satellieten die worden gebruikt voor vertrouwelijke zaken, zoals spionage en defensie-doeleinden. Het satellietstation op Spitsbergen gebruikt ook internet voor versturen van bestanden en die verbinding is door hackers misbruikt.