De kaping van het Russische internetverkeer is begonnen na een peering-overeenkomst tussen de Russische provider Vimpelcom en China Telecom. Door elkaars netwerk te gebruiken wordt op de kosten bespaard. Maar, zegt internetmonitor Renesys nu, sindsdien is meerdere malen Russisch verkeer via abnormale en extreem lange routes geleid.

Een van die routes behelst internetverkeer vanuit Rusland die door de routers van China Telecom in de grote internetexchange in Frankfurt werd doorgeleid naar Shanghai en van daaruit over de Grote Oceaan via Amerikaanse bodem werd geleid en over de Atlantische Oceaan weer terug naar Frankfurt.

Renesys wijst er fijntjes op dat de Russische president Poetin ferme woorden heeft gesproken over het beschermen van het Russische internet tegen invloeden van buitenaf, en voegt eraan toe dat hij beter kan opletten wat er precies met de routing van internetverkeer gebeurt.

Overigens denkt Renesys dat het omleiden van het verkeer simpelweg een fout is in de BGP-peering maar wijst er wel op dat het omleiden van verkeer over zo een lange route datzelfde verkeer kwetsbaar maakt voor aftappen of meeliften door kwaadwillenden.