De Chinese overheid krijgt wat ze wil: extra ondersteuning voor Windows XP na de deadline van 8 april. Microsoft werkt samen met China's grootste beveiligingsleveranciers om het buitensporige aandeel XP-plakkers te beschermen, zo valt te lezen in een post op Microsofts officiële Sino Weibo-account.

Het is nog onduidelijk hoe de verlengde ondersteuning er precies uit gaat zien en hoe lang deze doorzet. Microsoft schrijft dat in de afgelopen 13 jaar maar liefst 70 procent van de XP-gebruikers in China nooit een security-update heeft geïnstalleerd, schrijft Webwerelds zustersite PCWorld.

Druk opgevoerd

Zeker de helft van China draait nog Windows XP, tegenover 40 procent aandeel voor Windows 7. Het was dan ook niet gek dat de Chinese overheid begin december in een onderhoud met Microsoft en de antipiraterijlobbyclub Business Software Alliance (BSA) erop heeft aangedrongen de ondersteuning van XP te verlengen. Dit terwijl de definitieve deadline van het 13 jaar oude besturingssysteem al ruim 3 jaar bekend is.

Maar de noodzaak is groot. Want ook vrijwel de hele Chinese overheid, plus een groot deel van het Chinese bedrijfsleven en de burgerbevolking, heeft XP als besturingssysteem op hun computers. Het OS draait nog op pc's van internetcafés, bij bedrijven en op scholen.

Levendige softwarepiraterij

Daarnaast kent het land een levendige handel in softwarepiraterij. Afgelopen zomer hebben de Chinezen 160 miljoen dollar gespendeerd aan het vervangen van illegale softwareversies op overheidskantoren, De BSA zou de schade aan softwarepiraterij in China ramen op circa 9 miljard dollar in 2011.

Update 4-3: Microsoft weerspreekt een uitstel van de Chinese XP-deadline. "Er is niets veranderd wat betreft Windows XP-ondersteuning. Microsoft China heeft wel speciaal actie ondernomen om met verschillende Chinese securitybedrijven [waaronder Tencent -red.] en antivirus-leveranciers samen te gaan werken om XP-gebruikers te beschermen voordat zij overstappen naar een modern OS", meldt een woordvoerster van Microsoft aan Computerworld.

De aankondiging van Microsoft over extra ondersteuning in alleen China klopt dus niet. De Chinese samenwerking komt in grote lijnen overeen met die Microsoft in de VS afgelopen januari afsloot met onder meer Avast, BitDefender, Symantec en Trend Micro.