Hackers blijken al twee tot drie jaar via Chinese netwerken in te breken op netwerken van het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere instanties. Vier anonieme bronnen bevestigen dat tegenover de Washington Post. De hackers wisten ook binnen te dringen bij de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Energie.

Hoewel er volgens een officiële woordvoerder geen gevoelige staatsgeheimen zijn uitgelekt, gaat het wel om grote netwerkinbraken. De cyberinbraken worden door justitie onderzocht onder codenaam Titan Rain. De federale recherche FBI weigert commentaar te geven op de onderzoeken.

Over de achtergrond van de cyberaanvallen verschillen de meningen. Sommigen denken dat de Chinese overheid achter de hackersacties zit. Volgens één van de vier bronnen van de krant is het onduidelijk of het 'een campagne is van de Volksrepubliek China of dat het gewoon een stel hackers zijn'.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is heel vaak een doelwit van hackers. Het is 's werelds grootste instantie met in totaal ongeveer vijf miljoen computers. Vorig jaar werd het Pentagon maar liefst 79.000 keer aangevallen. Een jaar eerder waren dat nog 54.000 aanvallen. In totaal wisten hackers in 1300 gevallen toegang tot een computer binnen het Pentagon te krijgen.

De banden tussen de Verenigde Staten en China zijn de laatste tijd op gespannen voet komen te staan omdat Amerika bezorgd is over de militaire activiteiten van het Aziatische land.