De Chinees-Amerikaanse economische betrekkingen verstarren meer en meer in het ict-domein. Amerikaanse senatoren zijn fel tegen de overname van een Amerikaanse batterijenmaker door een Chinese branchegenoot. Aan Chinese kant zetten telecombedrijven hun apparatuur van 's werelds grootste leverancier Cisco de deur uit omdat er ook daar angst is voor achterdeurtjes die open staan voor Amerikaanse spionnen.

De Chinese media zijn een campagne begonnen waarin wordt gewaarschuwd voor mogelijke backdoors in de netwerkapparatuur van Cisco. In de Verenigde Staten was eerder al ophef over dergelijke achterdeurtjes in de netwerkapparatuur van ZTE en Huawei, Chinese netwerkgiganten die aardig vaste grond in de Verenigde Staten hebben gevonden. Volgens Engadget heeft China Unicom al besloten de apparatuur van Cisco buiten de deur te zetten.

Angst voor overname batterijenfabrikant

Aan de andere kant van de Stille Oceaan maken Amerikaanse senatoren zich klaarblijkelijk druk omtrent de overnameplannen van Wanxiang, een Chinese fabrikant die belangstelling heeft voor het in zwaar weer verkerende A123, een Amerikaanse batterijenmaker. Die lithium ion-batterijen worden onder meer gebruikt door militairen en zouden ook worden toegepast in het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk, schrijft Reuters.

“De overname van bezittingen, technologie en intellectueel eigendom dat is ontwikkeld met behulp van Amerikaans belastinggeld door een buitenlands bedrijf is onverantwoord, schrijven de senatoren. A123 wordt door de Amerikaanse overheid gesteund met 249 miljoen dollar. Volgens de Amerikaanse regering is verkoop van A123 niet mogelijk zonder de toestemming van het ministerie van Energie. A123 heeft faillissement aangevraagd en wordt naar alle waarschijnlijkheid deze maand nog geveild.