Google kondigde Chrome 8.0.552.215 donderdag op de officiële Chrome blog aan. De update brengt meerdere veranderingen met zich mee en – misschien nog belangrijker – maakt de weg vrij voor nog grotere metamorfoses.

Geen aparte pdf-lezers meer

Veel veranderingen bevinden zich onder de motorkap. Chrome 8 bevat meer dan 800 bug fixes en verbeteringen in de stabiliteit.

Een nieuwe zichtbare functionaliteit is de ingebouwde PDF viewer, iets dat al maandenlang in de developer builds verwerkt zat. Volgens ontwikkelingschef Marc Pawliger, laat de ingebouwde PDF-lezer “PDF-bestanden even snel inladen als HTML pagina’s.”

De installatie van een lezer als Adobe Reader of Foxit Reader is dus niet langer nodig. Alle PDF’s komen terecht in een zogeheten ‘sandbox’, wat betekent dat ze geïsoleerd worden en geen risico kunnen vormen voor de beveiliging of stabiliteit van het systeem. Ook bestaande lokaal opgeslagen PDF-bestanden kunnen door de browser geopend worden.

Klaar voor de Web Store

De meest in het oog springende verbeteringen zijn dus niet zichtbaar. Volgens ontwikkelaars is Chrome 8 de eerste versie van de browser die volledige ondersteuning biedt voor de nog te lanceren Chrome Web Store, die elk moment verwacht wordt. De Chrome Web Store biedt een scala aan webgebaseerde applicaties – zowel gratis als betaald – en is zo ontworpen dat de winkel het beste werkt met de Chrome browser en het nog in ontwikkeling zijnde Chrome OS.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Chrome OS komt. In een interview met The New York Times, gaf een ontwikkelaar aan dat er nog dit jaar netbooks op basis van het cloud-besturingssysteem gaan verschijnen. Chrome OS biedt een browsergebaseerd besturingssysteem en leunt vrijwel volledig op cloud-gebaseerde applicaties.

De volgende grote verandering in Chrome zal het toepassen van sandbox-technologie in Adobe’s Flash Player zijn. Net als bij PDF’s zullen ook Flash-toepassingen geïsoleerd worden uitgevoerd, waardoor de surfervaring stabieler en veiliger wordt.

Marktaandeel groeit snel

Google is de laatste maanden duidelijk hard aan het werken aan alles wat Chrome te maken heeft. Het lijkt zicht uit te betalen, want de browser liet afgelopen maand de grootste groei in marktaandeel zien. De browser groeide in november wereldwijd met 5,6 procent, waarmee het totale stuk van de browser-taart op 9,3 procent uitkomt.