Google's Matt Braithwaite schrijft in een blogpost over deze toekomst waarin kwantumcomputers nu ondenkbare rekenkracht hebben. Het probleem waar we nu alvast rekening mee moeten houden, zo stelt Braithwaite, is dat we in die toekomst - of die nu vijf, tien of twintig jaar weg is - nu via TLS-beveiligde boodschappen alsnog terug kunnen lezen.

Tweede sleutel

De huidige cryptografische methode is gebaseerd op heel grote getallen (ene helft sleutelpaar) die worden ontbonden in priemgetallen van honderden cijfers (andere helft). Met enkel die eerste sleutel heb je enorme rekenkracht nodig om deze te ontbinden in priemgetallen.

Een kwantumcomputer kan die getallen zo uitrekenen en daarmee komen alle sleutels die we vandaag de dag gebruiken op straat te liggen. Daarom test Google nu in Chrome Canary - de experimentele versie van de browser - 'post-kwantumcryptografie'.

Er worden in Canary experimentele sleutels toegevoegd aan de al gebruikte versleuteling die is gebaseerd op elliptische krommen. Het idee is dat er zo zonder gevolgen tweede lagen kunnen worden geprobeerd, zonder de huidige security-aanpak te frustreren.

2 jaar uitproberen

De komende twee jaar wordt het New Hope-algoritme (PDF) gebruikt, wat Google als veelbelovend ziet. Enkele Google-domeinen ondersteunen de extra laag en met de Canary-browser wordt vervolgens een sleutel uitgewisseld. Gebruikers kunnen zien in de Chrome DevTools of het algoritme wordt gebruikt door te zoeken naar 'CECPQ1' in het tabblad Security.