Google zal volgend jaar de ondersteuning voor het plug-in platform Netscape Plug-in API (NPAPI) compleet uitfaseren. “Hedendaagse browsers zijn sneller, veiliger en kunnen meer. Ondertussen is NPAPI, een architectuur uit de negentiger jaren, de belangrijkste bron geworden van vastlopers, crashes, security incidenten en codecomplexiteit”, schrijft Chrome-securityman Justin Schuh.

Euthanasie voor NPAPI

Het web is er klaar voor om afscheid te nemen van NPAPI, vindt Google. Mobiele browsers doen er niet aan en ook Mozilla gaat die kant op. Firefox blokkeert steeds meer van deze plug-ins standaard. De open source-browser biedt nog wel de optie om de externe functie-aanvullingen te activeren via Click to Play.

Ook Chrome blokkeert al standaard een aantal plug-ins, die handmatig geactiveerd kunnen worden, zoals Java, RealPlayer, QuickTime, Shockwave, Windows Media Player en Adobe Reader. Om de transitie te versoepelen krijgen ontwikkelaars tot eind volgend jaar de tijd om afscheid te nemen van NPAPI. Ook zal Chrome voorlopig de populairste plug-ins die draaien op NPAPI blijven toestaan, waaronder Silverlight, Unity, Google Earth, Google Talk en Facebook Video.

Alternatieven

Adobe's plug-ins voor PDF Reader en Flash blijven in Chrome buiten schot. De browser heeft een basale PDF-lezer zelf ingebouwd, en draait een eigen Flash-versie in een isolatiezone (sandbox). Laatstgenoemde draait op het NPAPI-alternatief Pepper Plug-in Application Programming Interface (PPAPI). Ook biedt Chrome alternatieve API-platforms zoals native client (NaCl), Apps, Native Messaging API, en Legacy Browser Support, schrijft Shuh.

Internet Explorer biedt overigens geen ondersteuning (meer) voor NPAPI, dat in de jaren negentig werd ontwikkeld door rivaal Netscape. Microsofts webbrowser heeft voor aanvullende functionaliteit lange tijd vertrouwd op de eigen ActiveX-technologie van de Windows-maker.