Gebruikers van Google Chrome kunnen binnenkort Microsoft Word-, Powerpoint- en Excel-documenten sneller en beveiligd openen in de browser, schrijft Google op zijn Chrome-blog. Net als bij de eigen pdf-extensie worden Office-bestanden geopend in een extra beveiligde sandbox-omgeving.

De Chrome Office Viewer is in eerste instantie alleen te downloaden binnen Chrome Bèta. Google wil eerst feedback van gebruikers, alvorens de functie mogelijk wordt uitgerold naar de stabiele browser.

Uitbreiden naar Windows en Mac

Google gebruikte de extensie al op het Chrome OS op zijn Chromebooks. Het direct openen van Office-documenten moet nu uitgebreid worden naar Windows en Mac. Op die besturingssystemen worden Office-documenten in de browser na aanklikken default gedownload of desgewenst geopend via Google Docs in cloudopslagdienst Google Drive.

Vooral bij die laatste dienst gaat de originele Office-opmaak dikwijls verloren. Met de aanstaande Chrome-extensie is dit niet het geval. Toch kunnen gebruikers de documenten in eerste instantie alleen bekijken. De Office-viewer staat het bewerken ervan niet toe.

Malafide code stoppen

De sandbox-beveiliging van Chrome moet malware stoppen. De ingebouwde isolatiezone moet voorkomen dat eventuele malafide code binnen Office-bestanden kan worden geladen en uitgevoerd in de browser. Office-documenten zijn een veelgebruikte ingang voor malafide content.

Google gebruikt dezelfde techniek bij zijn eigen Docs PDF/PowerPoint Viewer voor Chrome. Die extensie geeft automatisch voorbeelden weer van pdf-bestanden, PowerPoint-presentaties en andere documenten met Google Documenten-viewer en heeft inmiddels ruim 850.000 gebruikers.