Dat stelt Richard Stallman, oprichter van de Free Software Foundation en bedenker van het GNU-besturingssysteem, tegen de Britse krant The Guardian. De open source-zeloot ziet ChromeOS totaal niet zitten en waarschuwt voor de gevaren van een besturingssysteem dat zo hevig leunt op de cloud.

Het nieuwe besturingssysteem van Google is gebaseerd op open source-besturingssysteem GNU/Linux en slaat zo min mogelijk data lokaal op. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk op te slaan op servers van Google, in de zogeheten cloud. De gebruiker weet dan niet waar zijn data precies staat en wat er mee gebeurt, waarschuwt Stallman.

Risico's van cloud

En dat is volgens hem precies het probleem. Hij wijst op risico's van dataverlies of mogelijke rechtenproblemen. De vraag kan namelijk rijzen van wie de data op die server nou precies is.

"In de Verenigde Staten verlies je zelfs de juridische rechten als je je data op een machine van een bedrijf opslaat in plaats van op je eigen computer", aldus Stallman tegen de Britse krant. Zo hoeft de Amerikaanse politie bijvoorbeeld geen gerechtelijk bevel te overleggen aan een werknemer om zijn deel van de bedrijfsserver te doorzoeken. "Misschien hoeven ze dat zelfs niet te overleggen met het bedrijf zelf."

Careless computing

Waar Google juist wijst op de voordelen van het opslaan van data in de cloud: je data is overal beschikbaar, geen gedoe met te weinig schijfruimte, ziet Stallman de nadelen. "Ik denk dat marketeers van 'cloud computing' houden omdat een substantiële betekenis ontbreekt", zegt hij.

Volgens hem is de term dan ook meer een houding dan dat het echt iets voorstelt. Hij wijst erop dat iedere willekeurige onbekende persoon nu het verwerken van jouw data in handen kan hebben. "Misschien dat de term 'careless computing'de lading beter dekt."

Lichtpuntje

Er is volgens Stallmaan slechts één positief aspect aan Chrome OS, en dat is dat het gebaseerd is op GNU/Linux. Het is wat hem betreft dan ook technisch gezien geen verkeerd systeem.

Maar de bedoeling van Chrome OS - mensen hun data laten weggeven - is in zijn ogen waar het helemaal de mist in gaat. "Ik zou zeggen dat het probleem ligt in de taak die aan ChromeOS is toebedeeld. Namelijk je aansporen je data ergens anders op te slaan, en je rekenwerk ergens anders te doen, in plaats van dat op je eigen computer te doen."